Françoise Alsters

Francoise Alsters Advocaat Intellectuele eigendom Nijmegen
Françoise Alsters

 

Welkom op mijn blog! Mijn naam is Françoise Alsters. Meer dan 17 jaar lang ben ik in de advocatuur werkzaam geweest als advocaat Intellectuele eigendom. Sinds januari 2017 ben ik werkzaam als senior IP counsel en advocaat bij AkzoNobel. Vanaf 2004 doceer ik daarnaast Merkenrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens mijn studie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Université René Descartes (V) in Parijs werd ik erg enthousiast van het vak intellectuele eigendom.

Intellectuele eigendom is een verzamelbegrip voor verschillende vormen van bescherming van allerlei creaties. Denk aan technische uitvindingen, logo’s, namen, design, tekeningen of software. De bescherming kan bijvoorbeeld bestaan uit auteursrechten, octrooien (patenten), merkrechten en modelrechten

 

Advocaat Intellectuele Eigendom 

Van 1999 tot medio 2004 heb ik als advocaat bij een internationaal georiënteerd kantoor in Eindhoven gewerkt, Holland van Gijzen. Daar heb ik mij verder gespecialiseerd in het intellectuele eigendom. Van 2004 tot 2016 heb ik dit werk voortgezet bij een middelgroot advocatenkantoor in Nijmegen, Poelman van den Broek.

Ik adviseerde, stelde contracten op en ik begeleidde ondernemingen bij onderhandelingen. Ook stond ik ondernemingen bij in geschillen en procedures over namaak en inbreuk. Een van de mooie kanten van mijn specialisme is dat ik van dichtbij het ontwerpproces mag meemaken en hierbij betrokken mag zijn. Daarvan gaat ook mijn creatieve hart sneller kloppen. Vanaf januari 2017 werk ik voor AkzoNobel, waar ik nog dichter op het proces betrokken mag zijn. Creativiteit is een belangrijke factor in mijn werk, maar ook daarbuiten. Fotografie is een van mijn grootste hobby’s. Mijn voorliefde voor creativiteit en de affiniteit met het creatieve proces hebben zeker toegevoegde waarde bij de uitoefening van mijn vakgebied.

Handboek Merkenrecht

Naast het zijn van advocaat doceer ik aan de universiteit. Ik verzorg sinds 2004 het vak Merkenrecht in de masterfase, begeleid studenten bij hun afstuderen en maak deel uit van de examencommissie. De kennis die ik in al die jaren als docent heb opgedaan, heb ik gebundeld in een handboek Merkenrecht, dat verplichte stof voor de studenten vormt.

Het overbrengen van kennis zit denk ik een beetje in de genen. Als je uit een familie met docenten komt, krijg je daar toch iets van mee. Naast het adviseren van cliënten en het doceren van studenten verzorgde ik met regelmaat lezingen, opleidingen en workshops op het gebied van de intellectuele eigendom. Dit blog vormde voor mij een logische aanvulling. Het vervulde mijn persoonlijke wens en leende zich goed om de lezer op de hoogte te brengen van actuele, interessante en belangrijke ontwikkelingen op het gebied van intellectuele eigendom.

Veel leesplezier!